با این که انتظار میرود منابع و نوشتههای بسیاری راجع به این شخصیت والامقام به رشته تحریر درآمده باشد، اما متأسفانه بیشتر کتابهایی که در زمینه زندگی حضرت زینب (س) به نگارش درآمدهاند متعلق به دهههای گذشته هستند و نثر روان و جذابی ندارند؛ با این حال در ذیل به چند نمونه از کتابهای خوب و مفید در این زمینه اشاره میشود:
آفتاب در حجاب
«آفتاب در حجاب» کتابی است که سید مهدی شجاعی، نویسنده چیرهدست کشورمان در مورد حضرت زینب (س) نوشته است. سید مهدی شجاعی در این کتاب با نثر روان و زیبایش واقعه کربلا و عاشورا را از زبان آن حضرت روایت میکند.
او در این نوشتار، چیرهگیاش بر لحظهپردازی داستانی را با چاشنی وقایع تاریخی مستند در آمیخته تا حاصل آن، واگویهای زیبا، روان و واقعی از رنجهای حضرت امام حسین و حضرت زینب باشد.
نویسنده با مخاطب قرار دادن آن بانوی صبر و حیا، همچون روایتگری كه گویا در آن لحظات سخت، همواره با او همراه بوده است، به بازگویی خاطرات برایش پرداخته، و گوییكه رنجهای نهان و آشکار در دل ایشان را در آن لحظههای پرسوز، به زبان قلم آورده است.
این كتاب در 18 فصل یا به تعبیر نویسنده، در 18 پرتو نوشته شده و انتشارات نیستان آن را منتشر کرده است. «آفتاب در حجاب» از زمان انتشار تاکنون، بیش از 10 بار تجدید چاپ شده است.
زینب عقیله بنیهاشم علیهاالسلام
این کتاب به شرح زندگی حضرت زینب سلامالله علیها از ولادت تا زمان رحلت میپردازد و توسط هاشم رسولیمحلاتی به نگارش درآمده است.
مقدمه کتاب با ولادت آن حضرت آغاز میشود و بخشهای بعدی آن به دوران کودکی حضرت میپردازد و سپس ازدواج ایشان با عبدالله بن جعفر و شمهای از فضائل زینب سلامالله علیها را مطرح میکند.
نویسنده در ادامه به سفر تاریخی آن حضرت به کربلا همراه با حضرت اباعبدالله و ماجرای شب و روز عاشورا اشاره دارد و سپس روز یازدهم محرمالحرام و حرکت کاروان اسرا به کوفه و وقایع آن و خطبه آتشین حضرت زینب در نزد ابنمرجانه را روایت میکند.
بخش دیگر کتاب به ورود کاروان اسرا به شام و بیاحترامی یزید به آنها و خواندن اشعار کفرآمیز آن ملعون میپردازد و خطبه آتشین و سوزنده آن حضرت را میآورد. نویسنده در بخشهای پایانی کتاب از بازگشت کاروان اسرا و قافلهسالارشان، حضرت زینب به مدینهالنبی سخن میگوید.
این کتاب توسط نشر مشعر منتشر شده است.
الخصائصالزينبيه؛ ويژگيهاي حضرت زينب عليهاالسلام
کتاب حاضر توسط علامه سيد نورالدين حائريجزايري نوشته شده است. در اين كتاب ولادت، القاب، عصمت، شمايل و دلايل، جهاد، امتحان و معرفت حضرت زینب، مراتب خوف و رضا و تسليم او، مصايب و بليات، صبر و مواسات و غيرت ايشان، نيابت خاصه و خدمات آن بانوی بزرگوار در كربلا، شباهت عقیله بنیهاشم با برخي از انبياء و امامان و خطبههاي آن حضرت مطرح و بحث شده است.
کتاب حاضر یکی از کتابهای مهم در زمینه زندگانی حضرت زینب سلامالله علیهاست. نویسنده این کتاب از علمای بزرگوار شهر مقدس نجف است که از محضر بزرگانی چون سید ابوالحسن اصفهانی، سيد محمد فيروزآبادي، سيد محمدعلي حايريشهرستاني و آقا ضياءالدين عراقي استفاده کرده است.
نویسنده کتاب دلیل نگارش این کتاب را مشاهده مطالب نادرست و غلط در کتابهای مقتل عنوان کرده است. کتاب برای اولینبار سال 1341 به زبان عربی به نگارش درآمد و بلافاصله به منزله اثری خدشهناپذیر و قابل اعتماد به زبانهای رایج دنیا ترجمه شد.
زيباترين شكيب (زندگاني حضرت زينب سلامالله عليها)
کتاب «زیباترین شکیب»، نیز یکی دیگر از کتابهایی است که در وصف حضرت زینب به نگارش درآمده است. این کتاب توسط اکبر اسدی و مهدی رضایی نوشته شده و با مقدمه آیتالله جعفر سبحانی آغاز میشود. کتاب در سال 1378 توسط بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی، مرکز تحقیقات اسلامی جانبازان منتشر شده است.
منابعی که قدیمیاند
باتوجه به اینکه حضرت زینب یکی از زنان بزرگ تاریخ شیعه است و نمونه یک الگوی کامل برای زنان مسلمان به شمار میرود، نیاز است به نسلهای جدید معرفی شود. براین اساس لازم است محققین و پژوهشگران با استفاده از منابع معتبر به زبان امروزی زندگی و فضایل آن بزرگوار را برای نسلهای جدید معرفی کنند.
منبع :http://mehrkhane.com